NAPOZZ ÉS BARNULJ OKOSAN, 12 FONTOS TUDNIVALÓ NAPOZÁS ESETÉRE

NAPOZZ ÉS BARNULJ OKOSAN, 12 FONTOS TUDNIVALÓ NAPOZÁS ESETÉRE

12 FONTOS tudnivaló napozás esetére, ha nem a hólyagok gyógyításával akarod eltölteni a nyaralásod! Megoszlanak a vélemények a szakemberek között is, pro és kontra milliónyi cikket és véleményt olvashatunk ez ügyben. Se pro, se kontra nem szeretnénk állást foglalni, inkább csak a figyelmedet akarjuk felhívni az esetleges veszélyekre!

NAPOZZ ÉS BARNULJ OKOSAN

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy „használjak-e naptejet, és ha igen milyen márkát, hányas faktorszámút, vegyek-e a gyereknek külön vagy kenjem rá a sajátomat”?

Megoszlanak a vélemények a szakemberek között is, pro és kontra milliónyi cikket és véleményt olvashatunk ez ügyben. Se pro, se kontra nem szeretnénk állást foglalni, inkább csak a figyelmedet akarjuk felhívni az esetleges veszélyekre!

Essünk át egy kis gyorstalpaló képzésen, és nézzük meg, hogy mit jelentenek az SPF faktorszámok (SPF = fényvédő faktor = sun protecting factor), mi az UVA, UVB jelentése, hogyan válaszd ki számodra a legjobb naptejet, napozás szempontjából milyen bőrtípusok léteznek.

Kezdjük az alapoknál:

1.JÓTANÁCS: az Afrodita Cosmetics szakemberei mindenképpen javasolják a napozó kozmetikumok használatát. Szinte kötelező jelleggel 11-16 óra között, illetve ezen időszakon túl is kifejezetten magas UV sugárzás időszakában. Természetesen mindannyian egyetértünk abban, hogy bizony 12-15 óra között, semmilyen napozószer nem nyújt számunkra 100%-os biztonságot a leégés ellen, csak az árnyék!

2. BŐRÜNK: legnagyobb szervünk a csodálatos bőrünk. Még csodálatosabb védelmi rendszerének köszönhetően egy átlag európai bőrtípussal rendelkező ember kb. 20 percet bír ki leégés nélkül. Ez persze függ ám attól is, hogy mennyire erős az UV sugárzás, és milyen bőrtípussal rendelkezik! Gyerekeknél és érzékeny bőrűeknél ez az idő jelentősen rövidebb lehet, akár 5-10 perc is!

3.ÚJAT VAGY RÉGIT: figyeljünk arra is, hogy minden évben új naptejet vegyünk, mert hiába nem járt még le a tavalyi, a meleg és az oxygén hatására elveszítheti védelmi funkcióját!

4. NAPSZEMÜVEG: bőrünk mellet a sugárzás elsősorban a szemünket tudja károsítani. Ezért nagyon fontos, hogy minőségi, bevizsgált UVA és UVB szűrős lencsékkel rendelkező szemüveget használjunk.

5. MI AZ AZ UV SUGÁRZÁS?

A napfény egy kis része, kb. 5%-a, ultraviola sugarakból áll (UV). Az ultraviola sugarakat bontjuk UVA, UVB és UVC-re. Amennyiben a föld körüli ózon réteg kellően vastag lenne, akkor egyébként megszűrné a bőr számára káros sugarakat. Sajnos ma nem teljesen ez a helyzet.

AZ UVC: egyébként jelenleg nem jelent ránk veszélyt, mivel azt a föld ózon rétege kiszűri. Napozás szempontjából a másik kettőről fontos tudni néhány dolgot.

Mind a kettőnek van hasznos és káros tulajdonsága is.

AZ UVA SUGARAK: serkentik a pigmentképződést, és tőle ugyan nem égünk le, de mivel mélyen behatolnak a bőrbe (akár az irháig), ott akadályozzák a D-vitamin képződését, ami pedig gátolná az egyik leggyakoribb bőrrákfajta, a melanoma kialakulását. A szemre kimondottan káros hatással van, ezért megfelelő napszemüveggel tudunk ellene védekezni.

  • AZ UVB SUGARAK: ugyanakkor serkentik a D-vitamin képződését a bőrben (gátolva a melanoma kialakulását), segítik a barnulást, de ha nem vigyázunk, le is égünk tőle. Így az UVB sugarak jelentős mértékben hozzájárulhatnak a bőrrák kialakulásához. A szemben nem okoz komolyabb károsodást, de egy jó napszemüveg így is elkél.

6. AMIKOR A NAPTEJEN AZT A JELZÉST LÁTOD, HOGY „UVB”:

Az ilyen napozószer véd az UVB sugaraktól! A terméken feltüntetett faktorszám arra utal, hogy az adott kozmetikummal mennyi ideig tartózkodhatunk a napon. Van erre egy számítási képlet, amit mindenki könnyen megtanulhat. Faktorszám x perc (az az idő, amennyit a bőrtípusunktól függően, leégés nélkül a napon tölthetünk). Például: SPF 10 x 20 perc (átlag bőrtípus) = 200 (kb 200 percig lehetsz a napon leégés nélkül). Ha 5 perc alatt leégünk, akkor ugyanez így néz ki egy SPF 30 krémmel: 30 x 5 = 150 perc. Oltári nagy tévedés, ha valaki azért vesz magasabb faktorszámú tejet, hogy majd az jobban védi. Nem védi jobban, csak hosszabb ideig! Természetesen itt megemlítendő, ha kijövünk a vízből, megizzadunk, újra be kell kennünk magunkat.

7.  AMIKOR A NAPTEJEN AZT A JELZÉST LÁTOD, HOGY „UVA”:

Védi a bőrünket az UVA sugaraktól! Az UVA sugarak felelősek a napozás okozta bőröregedés (foto-öregedés) felgyorsulásáért, a napallergia kialakulásáért és a rákos sejtek elburjánzásáért. Ezek tudatában érdemes olyan kozmetikumot választani ami UVB és UVA szűrős is egyaránt.

8.   A NAPOZÁS ÉS A BŐRTÍPUSOK KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉS:

6 féle bőrtípust különböztetünk meg. Az első 4 típus az ún. európai, az 5.- 6. az arab és afrikai.

  • Az 1. típusba az ún. skandínáv típusok tartoznak. Fehér, szeplős bőr, kék vagy zöld szem, szőke illetve vörös haj jellemző rájuk. Egyáltalán nem barnulnak le. Nagyon gyorsan vörösre, hólyagosra ég a bőrük. 15 perc alatt leégnek.
  •  A 2. típus annyiban különbözik az előzőtől, hogy valamelyest barnul is a bőre.
  • A 3. típusba a barnább bőrű, szőkésbarna, barna hajú, barna szemű emberek tartoznak. Jól barnulnak és kb. 30 percet is a napon lehetnek védekezés nélkül.
  • A 4. típust a kreol bőrű, barna szemű, sötét hajú emberek alkotják. Könnyen barnulnak, de a védekezésre ők is rászorulnak.
  • Az 5. és 6. bőrtípusúak bőrszine a sárgásbarnától a sötétbarnáig terjed, hajuk sötét, szemük úgyszintén. Jellemzőjük, hogy nem égnek le.

9. BŐRTÍPUSTÓL FÜGGŐEN MILYEN NAPVÉDŐT HASZNÁLJ?

  • Az 1. bőrtípusba tartozók és gyerekek, min. 30 faktoros fényvédőt használjanak.
  • A 2. bőrtípusba tartozók min. 20 faktoros fényvédőt használjanak.
  • A 3. bőrtípusba tartozók min. 10 faktoros fényvédőt használjanak.
  • A 4. 5. 6. bőrtípusba tartozók alacsony faktorszámú fényvédő készítményeket is használhatnak, vagy csak sima bronzosítókat.

10.  AUTÓBAN, ABLAKÜVEG MÖGÖTT: az autókban általában csak a szélvédő UV szűrős. Így az oldalsó üvegeken keresztül kezünket, arcunkat éri az UV sugárzás. Hosszú utazás alatt érdemes ezeket a testrészeket UV szűrős fényvédővel bekenni.

11.  SPORTOLÁS, MUNKA A SZABADBAN: a fedetlen testrészeket mindenképpen le kell védeni UV szűrős fényvédővel.

12.  NAPERNYŐ ALATT: a napernyő árnyékában ugyanúgy le lehet barnulni, mint a tűző napon, csak mégsem égünk meg. A napernyő megszűri az UV sugarat, de nem teljesen, amitől szép barna színt kaphatunk.

 

Az Afrodita Cosmetics Sun Care fényvédő termékei

AZ AFRODITA COSMETICS Sun Care fényvédő termékei 6-50 faktoroszámmal rendelkeznek és kiváló „természetes védelmet” nyújtanak a leégés és a fotó-öregedés ellen. Segítenek a bőr hosszan tartó barnaságának elérésében, frissességének és a rugalmasságának a megőrzésében.

SUN CARE: Mivel a bőrünk csakis a legjobbat érdemli, a SUN CARE termékeket érdemes használnod!
NEM TARTALMAZNAK: parabént, vazelint, mesterséges színezőanyagokat.
TARTALMAZNAK: a már előzőleg említett UVA és UVB szűrőket, gondosan válogatott hatóanyagokat, mint például a dióolaj, sárgarépaolaj, kókuszdióolaj, E-vitamin, kamilla kivonat, aloe vera, béta-glükán, panthenol.

TESZTEK: Minden termék bőrgyógyászatilag tesztelt és hipoallergén parfümmel illatosított, melynek alapja a kókuszdió és dinnye aromája, amelyek csökkentik az allergiás reakciók kockázatát.

 

MIT CSOMAGOLJ MAGADDAL A NYARALÁSRA? 

 

Gyerekeknek – arcra és testre

SUN CARE KIDS napozó krém F30 - vízálló 100 ml

SUN CARE KIDS Naptej Spray F30 - vízálló 200 ml

SUN CAREKids Sensitive naptej spray F50 – vízálló 200 ml

Arcra

SUN CARE MARMELADE gél arcra 50 ml

SUN CARE Sensitive Napozókrém F30 50 ml

SUN CARE EXTRA Sensitive Napozókrém F50 50 ml

Sun Care Sport Krém F30 vízálló 90 ml

 

Testre

SUN CARE Naptej Spray F30 vízálló 200 ml

SUN CARE SPORT krém F30 vízálló 90 ml

 

 

 

 

 

Bronzosítók, ÖNBARNÍTÓ Arcra és Testre

SUN CARE EXPRESSZ Önbarnító Spray 100 ml

SUN CARE MARMELADE gél testre 150 ml

SUN CARE MARMELADE bronzosító napozáshoz 200 ml

SUN CARE NATURAL MARMELADE bronzosító napozáshoz 200 ml

SUN CARE MARMELADE TROPICAL F10 200 ml

SUN CARE MARMELADE EXPRESSZ 200 ml

SUN CARE MARMELADE bronzosító olaj napozáshoz 150 ml

SUN CARE MARMELADE bronzosító Spray F6 150 ml

Napozás utáni ápoló kozmetikumok Arcra és Testre

SUN CARE Body Joghurt 200 ml

SUN CARE Napozás utáni emulzió 200 ml

SUN CARE ALOE VERA Nyugtató gél 150 ml

SUN CARE ALOE VERA Frissítő permet arcra és testre100 ml

 

 

Kellemes, leégés mentes napozást és szuper nyári pillanatokat kíván a Szépségbirodalom csapata!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: arcápolás

Kapcsolódó termékek

Afrodita SUN CARE Marmelada - bronzosító napozáshoz

7.850 Ft 6.673 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUN CARE Marmelada - bronzosító olaj napozáshoz

7.160 Ft 6.086 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUN CARE Marmelada TROPICAL F10

7.820 Ft 6.647 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUN CARE MARMELADA EXPRESSZ

7.190 Ft 6.112 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUN CARE Marmelada bronzosító Spray F6

7.090 Ft 6.027 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUN CARE MARMELADA gél testre

8.180 Ft 6.953 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUN CARE MARMELADA gél arcra

4.370 Ft 3.715 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUN CARE EXPRESSZ Önbarnító Spray

6.650 Ft 5.653 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita ART OF TANNING Hello, Summer MARMELADA testre

9.790 Ft 8.322 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita ART OF TANNING Hello, Summer ÖNBARNÍTÓ LOTION arcra és testre

9.790 Ft 8.322 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita ART OF TANNING Hello, Summer CSILLOGÓ, FRISSÍTŐ PERMET arcra és testre

5.180 Ft 4.403 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita ART OF TANNING Hello, Summer TISZTÍTÓ HAB arcra és testre

5.180 Ft 4.403 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUMMER AFFAIR Extra erős önbarnító testápoló lotion

12.700 Ft 10.795 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUMMER AFFAIR 3-in-1 Super-Active zsírégető krém marmelada SPF 10

17.880 Ft 15.198 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUMMER AFFAIR 5-in-1 PRÉMIUM Peeling

14.800 Ft 12.580 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUMMER AFFAIR Napbarnított színt megtartó testápoló 

12.700 Ft 10.795 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita SUMMER AFFAIR INTENZÍV illatos olaj arany szemcsékkel

12.700 Ft 10.795 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita PERFECT CODE Esszencia

24.310 Ft
Kívánságlistára teszem

Afrodita PERFECT CODE Frissítő peptides permet

7.130 Ft
Kívánságlistára teszem

Afrodita BEAUTY FILLER SHOTS MULTIACTIVE C10 Vitamin SUPER SHOT

25.930 Ft 22.041 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita MULTIACTIVE BB Szinezett Anti-Age krém SPF 20

13.440 Ft 11.424 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem

Afrodita MULTIACTIVE Fényvédő, peptides fluid SPF 30

13.440 Ft 11.424 Ft
-15%
Kívánságlistára teszem